Prezentujemy subiektywny słowniczek pojęć mongolskich, które naszym skromnym zdaniem przedstawiają wiedzę w pigułce o tym fascynującym kraju. Informacje tutaj zawarte są subiektywnym spojrzeniem na ten kraj na bazie naszych doświadczeń z podróży.
Słowniczek
Aruul – Аарул – suszony twaróg
Aruul to rodzaj nabiału wykonany na bazie twarogu z mleka krów, wielbłądów lub klaczy. Tradycyjny twaróg suszy się na dachu jurty. W ten sposób zakonserwowany przysmak to dobra przekąska dla nomadów. Smak aruul skojarzył się nam z mlekiem w proszku, jednak jest bardziej wyrazisty i lekko kwaskowaty. W konsystencji przypomina kawałek gipsu, więc uwaga! Przed spożyciem radzimy skonsultować się z dentystą lub protetykiem 😉 Aruul to podobno sekret zdrowych zębów u mongolskich pasterzy, którzy z zębologiem raczej nie obcują zbyt często.
Melchi hat – Мэлхий хад – Żółwia Skała
Mekka turystyczna lokalsów i wielkie rozczarowanie dla tych, którzy szukają dzikiej Mongolii. Spod skały przypominającej swoim kształtem żółwia można wyruszyć na spacer do monastyru albo wynająć konia. Można też usiąść w trawie tak jak my i gapić się na „żółwia” aż do zachodu słońca popijając Jamal Khar i delektując się dźwiękami disco-mongolo dochodzącymi z oddali.
Borts – Борц – suszone mięso
Po co komu lodówka na pustyni, skoro natura radzi sobie całkiem dobrze bez naszych „cywilizowanych” wynalazków? Mięso w cienkich płatach powiewa niczym proporczyki na suchym pustynnym wietrze – metoda konserwacji prosta i bez chemikaliów. Suszone mięso to obok aruul ważny składnik nomadzkiej diety. W jurtach energia elekt